torsdag, december 8

Brist på dagisplatser i Luleå

Tydligen är det brist på fler ställen än Kiruna.

Pratat med flera olika om plats åt Ivan men det verkar inte hända så mycket. Har i stort sett gett upp. Börjar nästan fundera på om kvinnan har något emot oss. Men det har hon säkert inte, det är bara jag som är bitter.
Kanske till årsskiftet.
Om inte vi hade en till baby på gång så hade jag haft väldigt mycket panik.
Det är bara trist att man står i kö i ett helt år (ett år i januari) och inte får plats. Varför ska man ens skriva önskemål om plats? Man vet ju att man ändå inte får den plats man vill ha.
Man är så himla optimistisk när man först söker plats. Åhå det är bara att fylla i de dagis som är närmast, det blir säkert jättebra. Oj man är till och med garanterad plats efter fyra månader i kö. Man kanske är naiv men man vet ju ingenting när man aldrig sökt tidigare. Man tror att det är som det står att det ska vara.
Men för säkerhets skull så söker vi flera dagis, inte bara ett och för säkerhets skull så skickar vi in ansökan redan i januari. Då är ju vi ju absolut garanterade en plats i september.

I maj ringer jag, jepp tänkte att jag skulle kolla hur det går så jag kan säga till cheferna på jobbet. Schemat ska göras och jag vill vara ute i tid innan sommarsemestern börjar.
Nej det är lång kö och ni har bara sökt till ett område.
Ja givetvis, jag vill inte behöva åka över halva stan för att lämna pojken och jag vill inte ta ett dagis bara för att ställa upp mig på byteskö. GIVETVIS söker jag till det område där pojken förhoppningsvis ska bo en lång tid framöver och även gå skola om det vill sig väl. GIVETVIS söker jag till det området där vi bor.
Måste man söka till alla områden?
Ja enligt kvinnan eftersom det är lång kö.
Jaha varför har ni ens valmöjligheter? Varför kan man ens lämna önskemål?
Det borde finnas en blankett bara med kryss : ja jag vill gärna någon gång i framtiden ha en dagisplats och sedan inget mer.

Sista gången jag pratade med kvinnan var rådet att söka till den nyöppnade förskolan bredvid leklandet. Nej jag tänker inte söka dit, jag vet för det första inget om stället, det är helt nyöppnat, jag vet inte om personerna i fråga kan driva ett företag. Jag vill gärna veta att lekskolan kommer att finnas kvar om något år. Visst jag har absolut inget emot privata förskolor men jag vill gärna att det ska vara färdigbyggt och kanske funnits ett par år innan jag slopar min plats i dagiskön för att sätta dit min son.

Men det var rådet jag fick sist. Så det känns inte så ljust på dagisfronten just nu.

Kan man inte lita på kommunen längre? Har man någonsin kunnat göra det?
Har de inte koll på hur många barn som föds i kommunen, som kan komma att behöva dagisplats?
Om jag nu skulle få en plats typ uppe på Luossa (jag vet faktiskt inte vad det finns för förskolor men vi har ju i nuläget varit TVUNGNA att söka på alla förskolor) så blir jag så illa tvungen att sätta upp honom i byteskö direkt och då troligtvis vänta ett helt år till. Kanske, kanske mer.
Orkar faktiskt inte med det där längre, det får vara. Det hjälper ju inte att ringa och be, det hjälper inte att ringa och vara arg och besviken. Det skiter kommunen och kvinnan fullständigt i.

Förstår att folk inte vill bosätta sig här.
Det finns inte dagisplatser för barnen, man får absolut inte bli sjuk för det finns ingen sjukvård och den lilla som finns är väl antagligen kass. Det finns inget badhus, man får väl fara till Altajärvi om man tänker lära sina barn att simma för kommunen är kass.
Kiruna kommun suger arsel.
Jepp, Kiruna kommun suger.
Hade inte jag och Rikard haft jobb och hus här så hade vi utan att tveka flyttat. I Luleå fixar de åtminstone tillfälliga lösningar så folk får plats för sina barn, så folk kan gå tillbaka till sina jobb.
Här får man höra att man kan ju stanna hemma. Det är bara att stanna hemma.
Jo lätt för kommunen att säga.
Kul när man får söka socbidrag för att man inte kan försörja sin familj för att kommunen tycker man ska stanna hemma utan lön eller föräldrapenning. Nu har det tack och lov inte gått så långt eftersom vi har snålat på dagarna, men tänk om en av oss varit arbetslös eller om alla dagar var slut (vilket det faktiskt brukar vara när liten blivit nästan två år).
Men kvinnan på kommunen tycker att det går bra att stanna hemma ialla fall.
Hmm kan ju vara en kul grej att säga när banken förväntar sig att lånet ska betalas.
Eller när elräkningen kommer.

Nämen jag behöver väl inte betala mina räkningar??? Jag är ju hemma med min son för att kommunen inte har dagisplatser. Kvinnan sa ju att jag kunde stanna hemma. Jag behöver ju inte jobba för att få pengar. Nånstans får jag väl pengar. Staten får väl fortsätta betala för mig. Tjoho!

Nu har jag tur, jag har några dagar kvar på Ivan. Rikard har fler dagar än jag. Vi väntar en till baby och jag får nya dagar för liten.  Tack och lov att vi har sån tur.

Men jag blir bara irriterad, skriv inte att ni garanterar plats efter fyra månader. Skriv inte att man får lämna önskemål om man ändå måste söka till varenda jävla förskola. Skriv direkt att vi, kommunen, kan inte sköta vårat jobb så det är lika bra att ni söker till privata förskolor eftersom du ändå inte kommer få plats för din unge.

Borde kanske flytta till Luleå, om inte annat så lär Ivan få dagisplats ialla fall för där fixar de ju tillfälliga platser. Och btw också fått höra att det blir lättare till våren med platser, det blir lättare till hösten med platser och ja nu har jag även fått höra att det blir lättare med platser till årsskiftet. Men nu funderar jag på om det bara blir lättare för alla andra och inte för oss.

Men ringa igen till tanten? Nej det ids jag inte göra. Ska bli kul att se om man får vänta ett år till på dagisplats. Måste ju söka direkt dagisplats till lillis i magen. Det blir intressant att se vad de säger när man söker för en nyfödd. Men jag måste ju om jag har tänkt börja jobba i januari året därpå.

Sådär nu har jag utfört dagens gnäll. Detta återkommande gnäll.
Nu ska jag försöka få lillen att somna. Klockan är ett. SOOOOOV...
Mamma vill också sova en stund. En lång stund för nu är jag irriterad och har halsbränna. Önskar jag var en sån där gravid som blir hysterisk och skriker. Då kanske jag hade gått in på kommunen och skrikit lite. Då hade vi garanterat fått plats direkt. Det räcker inte med att följa regler och skriva blanketter och ringa till folk.
Man får helt enkelt sätta sig i klocktornet och skjuta sossar. Då kanske det börjar hända något.

(och nej Säpo, ni behöver inte komma förbi här, jag är för fet och otymplig för att kravla mig upp i något klocktorn, jag får nöja mig med CoD och morra lite extra och skrika obsceniteter till motståndarna istället. Tur för kommuntjänstemännen att jag är gravid och svensk. En svensk gnäller och morrar hemma och gör inte ett skit åt saken )

2 kommentarer:

 1. HAHAHA "Man får helt enkelt sätta sig i klocktornet och skjuta sossar", var nog det roligaste jag läst på länge. Fast lite hemskt också förstås om man ska vara PK.

  Förstår att man blir frustrerad, som du säger så känns inte Kiruna kommun, och inte heller NLL för den delen som en stabil organisation.

  SvaraRadera
 2. Det är helt sjukt att dom kan låta det vara såhär! Inga dagisplatser och så tar det dessutom låång tid att få öppna ett nytt dagis (tänker på Fjällbjörken).. fattar inte hur dom tänker.
  Men med nästa behöver du inte vara orolig över dagisplats, om nu Ivan har en dagisplats tills dess, haha, för har man syskon får man förtur. (om dom nu inte ändrar på det tils dess vill säga)
  Vi hade nog en jävlig tur att Noa fick plats! Men på hans avdelning har det börjat massa småttingar, och dom borde ju inte ha sökt så långt före er..

  SvaraRadera