fredag, december 9

Är man en dålig mamma för att man klär sin flicka i rosa?

(Är man en dålig mamma för att man klär sin flicka i rosa?
Nej, man är inte en dålig mamma för att man gör saker som är mindre bra ibland eller för att man saknar kunskap om exempelvis genus)

Kopierat från en blogg som jag brukar läsa, och brukar gilla men nu börjar jag ändra uppfattning.
Jag tycker om att genus är på gång, att folk bryr sig, att folk tänker till.
Men på sistone har vissa meningar och vissa tankegångar bara irriterat mig.
Jag är ingen expert, jag är inte ens novis på genus. Jag kan i stort sett ingenting. Så uttalar mig inte om genus eller hur det fungerar eller bluttanblä.
Det jag irriterar mig på är att man tycker att man gör dåliga val om man köper en rosa tröja till sin flicka men inte om man köper en rosa tröja till sin pojke.
Själv var jag ingen rosa flicka när jag var liten, visst mamma målade om mina möbler i rosa och vitt men jag var inte särskilt rosa annars. Jag lekte med barbie men även med stjärnornas krig figurer. Mina föräldrar förbjöd aldrig prinsessklänningar hemma, som jag antar att den här bloggerskan kommer göra även om flickan vill ha det. Jag hade däremot aldrig en prinsessklänning, jag var mer en nakenfis och inte intresserad av klänningar.
Men varför ska det vara ett dåligt val att köpa rosa?

Visst om man tänker på genus och bluttanblä så är det väl en dödssynd att köpa rosa, verkar det som ialla fall. Mina barn får välja men om hon väljer en rosa klänning då säger jag stopp! Är inte det lite motsägelsefullt. Du får friheten att välja, så länge du väljer det jag väljer. Men min pojke får välja en rosa klänning. Så flickor får inte välja men pojkar får välja. Känns som lite fel signaler.

(Därför väljer jag t.ex BORT tydligt tjejjiga kläder åt min dotter eftersom att jag vill att hon ska bemötas utanför sitt yttre och istället utifrån sin person. Som ett barn, inte ett kön)

Äh ids inte hålla på att läsa sånt där längre, känner att det bara skapar irritation. Nu har jag en son men om kommer det en tjej så får jag väl slänga på henne vilken färg som helst. Sen om man får arga blickar av genusmedvetna på stan för att jag enligt dem gjort ett hemskt val som satt på henne ett par rosa galonbyxor och förstört hennes liv för all framtid så fine, då får det väl vara så.

Skulle det vara lika hemskt om jag köpt ett par rosa byxor till min son och sedan sätter dem på min dotter efter att han har vuxit ur dem? Bara för att jag återanvänder kläder. Eller måste jag slänga allt som är rosa bara för att det är brott mot genus. Jag behöver ju inte sucka och säga guuuuuuddddd vad fiiiiin du är i din rosa tröja men banne mig om någon ska säga att jag gjort ett dåligt val när jag köpte den rosa tröjan.

Den rosa tröjan jag köpte åt min son var genustänk och "godkänd" när jag köpte den men jag är en kass förälder som inte tänker på min dotters framtid om jag låter henne ha den när han har vuxit ur den.

Sånt där tjafs och blähä får mig att önska att folk helt enkelt bara fick killar för det är så mycket enklare. Dem får man tydligen klä i vilka kläder man vill men tjejer de ska indoktrineras att hata rosa och förakta ordet fin. Får jag säga att min son är vacker? Ja för jag tycker ibland att han är den vackraste lille pojken på jorden. Eller skadar det honom? Jag förstör hela hans liv för att jag pussar och gullar med honom hela tiden. Han är fiiiiin.
Fiiinast för mig.
Sen kanske jag inte går runt och säger det hela tiden men det händer. Det händer faktiskt.

Så häng mig då ;)
Sådär det var dagens gnäll. Får hitta andra bloggar att läsa helt enkelt.
Får nästan lust att, om jag nu nån gång skulle få en dotter, klä henne i alldeles knallrosa. Kanske man skulle fixa tygblöjor i rosa? Bara virka rosa saker. Tapeter helt i rosa. Hmm. Ja man kan väl lika gärna vara extrem om man nu ska förstöra ungens liv. Lika bra att göra det ordentligt ;)

Och ja jag skämtar om det där sista ifall någon skulle få för sig att ta mig på allvar.

1 kommentar:

  1. Nä klart man inte är! Håller med i det du skriver.
    Men förstår ändå poängen även om jag inte tycker att det är "fel val" eller så. Gillar Lady D skarpt, men som med allt annat får man ju ta till sig det man tycker är sunt och avfärda det andra, eller argumentera emot förstås :)

    Själva grejen kan jag dock känna är viktig, inte att man inte får klä dottrar i rosa, men att man ändå ska främja valmöjligheten och inte överdriva åt ena eller andra hållet. Lady D skriver också förstås lite överdrivet i bland för att provocera kan jag tänka mig.

    Du är en superbra mamma och jag tror dina barn kommer ärva bra värderingar och en bra självkänsla!

    SvaraRadera