fredag, november 9

Bisfenol A

Taget från Tandhygienister Senaste Nytt på FB.
SR: Barnens tänder lagas med bisfenol A
2012-10-30
Det hormonstörande ämnet bisfenol A har tidigare förbjudits i till exempel nappflaskor. Ändå hamnar det fortfarande i munnen på barn i länet, via tandfyllningsmaterial.
I helgen rapporterade Ekot om att tandfyllningsmaterial som används på barn innehåller bisfenol A, framförallt i Jönköpings län. Och även om det är i små mängder, säger Anna Beronius, toxikolog och doktorand vid institutionen för miljömedicin vid Karolinska Institutet, att hon är tveksam till om det är lämpligt med bisfenol A i tänderna.

– I och med att det finns väldigt stor vetenskaplig osäkerhet kan man ju tycka att det är onödigt att använda det i sådana sammanhang, experterna kan ju inte enas om vid vilka halter som det är farligt, det är ju det som diskussionen rör sig om, sa Anna Beronius till Ekot.

Men rapporteringen i Ekot har inte lett till någon storm av telefonsamtal från oroliga föräldrar till Folktandvården, säger Kerstin Gustavsson, vikarierande tandvårdsdirektör i Jönköpings län.
– De flesta är kloka och inväntar mer information och kunskap, jag kan tänka mig att när man kommer med sitt barn till behandling, att man då ställer frågor.

Men för föräldrar som slängt nappflaskor eftersom de innehåller bisfenol A, ska deras barn nu ändå få ämnet i sig när de går till tandläkaren?
– Ja, nu pratar vi om ett ämne som finns i lite olika mängd i olika artiklar och när det gäller tandfyllningsmaterial så finns det i en väldigt, väldigt liten mängd, som restmaterial, och det finns inte heller i allt tandfyllningsamterial.

Varför är det bisfenol A alls i plasten?
– Det är en restprodukt från tillverkningen.

Hur orolig tycker du att man ska vara som förälder?
– Om jag hade små barn skulle jag inte vara orolig men om någon är det så respekterar vi det och lyssnar på den föräldern och försöker svara på frågor.

Här i Jönköpings län använd plasten rutinmässigt på alla barn, i andra län används det bara på barn som har mycket hål eller problem med tänderna.
– Det är ju en del till att våra barn har Sveriges bästa tandhälsa.

I en rapport från i somras drog Socialstyrelsen slutsatsen att den mängd bisfenol A fyllningarna ger ifrån sig antagligen ligger under dagens gränsvärden. Men Kerstin Gustavsson säger att man ska se allvarligt på risker som kan finnas med bisfenol A men framhåller att man inväntar ytterligare direktiv och kunskap från Socialstyrelsen.

Fotnot: Vid djurförsök där man gett djuren höga doser bisfenol A har man sett effekter på fortplantningen och på organ- och kroppsvikter. Dessa effekter förekommer inte vid de låga doser som vi människor utsätts för. Sedan den 1 mars 2011 är det dock inte tillåtet att tillverka nappflaskor med bisfenol A och regeringen har även lagt fram ett förslag om förbud mot all användning av ämnet i barnmatsförpackningar från 1 januari 2013. (Källa: Livsmedelsverket)

Källa: SR P4 Jönköpning
Detta borde ju gälla för tandvårdsmaterial som används överallt, Folktandvården i Jönköping har väl inte något unikt tandvårdsmaterial? Låter lite läskigt att det finns bisfenol A i fyllningsmaterial och tråkigt för de föräldrar som rensar bort flaskor för att de innehåller bisfenol A och sedan kanske deras barn behöver en lagning som då innehåller spår av bisfenol A. Man får ju inte direkt en innehållsförteckning på vad fyllningsmaterialet innehåller. Fast man skulle väl bli mörkrädd om man visste exakt vad fyllningsmaterialet innehåller. Jag tror dock att man får se innehållsförteckning om man ber om det.
En lagning sitter ju i munnen längre än en flaska....
 (Blir att borsta ungarnas tänder ÄNNU mer noggrant hädanefter)
 
 
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar