måndag, maj 16

Att göra sushi

är egentligen inte så svårt och man kan använda massor med olika varianter av fisk.

Här i Kiruna har man dock inte så många varianter att välja mellan....Det vi brukar göra på är främst lax men också på tonfisk och även regnbåge har vi använt. Tror vi haft smörfisk nån gång också.

Det är inte heller dyrt att köpa tillbehören, vissa använder grötris till sushi men det blir inte lika gott. Vi köper alltid sushiris och så antingen Mirin sås i riset eller Japansk risvinäger blandat med socker. Risvinäger och socker tycker jag är bäst för då är det lätt att göra bitar och gott. Men det är inget för diabetiker...
Makirullarna är inte heller så komplicerade.
Vi köpte ett sushikit första gången vi skulle göra, då fick man med algbladen och bambumattan som man använder för att rulla Makirullar.
Vi brukar skära fisk i långa strimlor (antingen lax eller tonfisk el både och!), gurka, avokado, gräslök och surimisticks och rulla in. Vissa använder morotsstavar eller annat men jag har inte provat med morot, gubben är inte så förtjust i det.  Wasabi kan man lägga en tunn sträng av på insidan, jag vill hellre ha det på sidan om så jag lägger inte det i rullarna. Surimisticks är jättegott att ha i, det blir lite extra smak.

Sushi nigiri är det lättaste att göra. En klump med ris (tro mig de är lätta att forma eftersom riset blir jättekletigt) och valfritt ovanpå. Några varianter vi brukar göra :

enkel med lax.
Lax, sockerärta och brieost
Räka och lax.
Tonfisk.  m.m.

ICA recept Nigiri

Du kan i stort sett kombinera vad som helst.

Min favorit är den med sockerärta och brie på. Hur smaskens som helst! Koka sockerärterna först och låt allt svalna. Även riset ska svalna så om du tänkt göra sushi på kvällen så kan du koka riset klart redan vid lunch. Det är bäst om det får svalna innan du ska arbeta med det.

Vi brukar även göra lax/tonfisk ceviche.
Den gör alltid Rikard, det blir som en snabbgravad lax/tonfisk. Man blandar limejuice, chili, koriander (man kan göra detta på olika sätt) och lägger fiskbitarna i. Sedan använder man de i nigiribitarna. Jättegott.

Cevicherecept (säkert gott till annan mat också inte bara sushi ;) )

Jag har även försökt att binda ihop bitarna med algblad men då måste man blöta algbladet ordentligt och sen skära smala strimlor, lite för mycket pill för min smak.
Mina absolut favorit sushibitar är kinesisk ål och bläckfisk. Men det är inte så lätt att få tag i här i Kiruna och jag vet absolut inte hur man tillagar det. Nästa gång jag far till Boden blir det ett sumomål på Sushibaren där.

Bra att veta :

Frys fisken 3-5 dagar innan så man vet att det inte finns bakterier i fisken.

Använd gärna handskar för det underlättar väldigt, dessutom känns det renare.

Ha en liten skål med vatten nära till hands när du gör Maki och Nigiri.

Gör färdigt alla ingredienser och lägg upp så du ser vad du har, det blir lättare då att göra.

Gör sushi tillsammans!
Det är som en tacobuffe, alla kan göra sina egna bitar - det blir en kul grej och kan vara lite romantiskt när man lagar mat tillsammans med gubben ;)


Och jag är inget proffs på det här, tycker bara om sushi och vill man ha sushi i Kiruna så får man se till att göra det själv ;)

1 kommentar:

  1. Haha sedär =) Sushi i Kiruna ^^ fräckt att du kan. Jag tycker det verkar svårt ju.

    SvaraRadera